Heideboerderij Boerderijdieren Asperges Picknickweide Landgoed Educatie Ontvangstruimte

Biologische asperges

Bij asperges moeten we ook denken aan de maanden april, mei en juni. In deze maanden worden de meeste asperges geoogst.
Ze worden ook wel eens het "witte goud" genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan de kiloprijs die, vooral in het begin van de oogst, voor een maaltijd betaald moet worden.
Asperges zijn een genot om te kweken, vol trots kunnen in het voorjaar de eerste mooie witte stengels uit de grond gehaald worden. Maar voor het zover is, moet er wel het een ander gebeuren, want asperge kweken vereist de nodige zorg.Het telen De basis voor succes is de kwaliteit en ligging van de grond. Droge zandgrond met een goede doorlatendheid en ruim 100 centimeter zwarte teelaarde is een eerste vereiste. Als deze voorwaarde aanwezig is, dan kunnen we beginnen om in het voorjaar te planten.
De grond moet heel diep worden losgemaakt (80 tot 100 cm) maar wel moet de bovenvoor als zodanig boven blijven. Een goede organische voorraadbemesting (oude stalmest) worden dan ondergewerkt. Dan worden er geulen gemaakt van 160 centimeter, hart op hart en ongeveer 20 cm diep.

De planten worden dan 40 centimeter uit elkaar in de greppel gelegd, de wortels goed gespreid en de "neus" naar boven steeds in dezelfde richting. Dan worden deze afgedekt met 5 centimeter grond en de teelt is begonnen.
Het derde jaar beginnen we met "wallen". Zo'n wal moet zorgvuldig worden aangelegd en zeker 40 cm hoog zijn. Daarvoor is het makkelijk als men op het einde van ieder bed een paal zet, dan kunnen de wallen nauwkeurig boven de planten worden aangelegd.

Het oogsten Gedurende het derde jaar kan al na enkele weken worden geoogst, om dan in het vierde jaar volop in productie te komen. Ook het oogsten moet met de nodige zorgvuldigheid gebeuren. Als de grond gaat scheuren kondigt dat de komst van de asperge aan. Dan worden deze wat bloot gegraven, met een speciaal aspergemes kunt u dan verticaal langs de stengel naar beneden steken, zodat u verder geen andere "neuzen" beschadigt.
Na de oogst moeten de stengels meteen in het water gelegd worden om deze vers te houden. De deadlijn bij de aspergeteelt is 24 juni; dan wordt met de oogst gestopt om de planten de gelegenheid te geven gedurende de verdere zomer energie op te doen voor het volgende seizoen.

Problemen met ziekten en/of plagen blijven meestal beperkt tot een aantasting van de aspergekever en de aspergevlieg. Natuurlijke vijanden van hen zoals het lieveheersbeestje, de gaasvlieg en graaf en sluipwesp, houden dan de aantasting in evenwicht door de aspergekever en -vlieg te bestrijden. Dit noemt men een natuurlijk evenwicht.
Treft men gebleekte en kromme stengels met vlekken aan, dan duidt dit op een schimmelaantasting.
Na een kweekperiode van circa 10 jaar is het nodig om de aspergebedden te ruimen, het is dus nodig om een paar jaar van te voren reeds een nieuw veld aan te leggen.