Wandelen Fietsen Paardrijden Educatieve rondleiding Huifkartocht Kruisboogschieten MTB met gids Motorrijden

Kruisboogschieten

Het gilde Sint Ambrosius uit Lage Mierde houd de tradities en gewoontes van vroegere tijden hoog in het vaandel.
In samenwerking met het gilde geven wij workshops in het schieten met kruisboog, hetgeen in de gildewereld nog maar zeldzaam is.

De wedstrijdkruisboog bestaat uit een houten schacht, een boog van zeer veerkrachtig staal met een trekgewicht tot maximaal 150 kg, een stalen pees, een pijlbaan met sleden in rails, een spaninrichting en vizierhulpmiddelen. Het gewicht van het wapen bedraagt 9-10 kg.

In principe lijkt de manier van schieten op die van een geweer. De kruisboogschutter moet echter een zwaarder wapen in evenwicht houden en de stalen boog voor elk schot met de laadhefboom spannen, dit vereist veel kracht. Om veiligheidsredenen moet het opspannen met de grootste omzichtigheid gebeuren. De in tegenstelling tot vuurwapens geringe schietsnelheid van circa 70 meter per seconde vereist bijzonder rustig mikken.

Bij het kruisboogschieten wordt doorgaans met een korte pijl geschoten op een schietschijf met concentrische cirkels, waarvan de diameter van de roos varieert naargelang de geschoten afstand. Sommige gilden schieten met een stompe pijl omhoog naar een wip, andere met een loden bal (balboogschieten). Er worden competities gehouden op verschillende afstanden zoals 6m, 10m, 20m, 61m, en met diverse soorten bogen, zoals voetboog, balansboog, kolfboog, match, trophy en field.


De eerste schuttersgilden die in Brabant werden opgericht waren kruisbooggilden. Dat gebeurde vanaf het begin van de 13de eeuw. De kruisboog zelf is nog ouder. Door zijn grote kracht was de kruisboog een geducht wapen dat door de gilden op het slagveld en ter verdediging van de stad werd gebruikt. Nadeel was dat het opspannen van de kruisboog relatief veel tijd vroeg. Met de komst van de vuurwapens werd de kruisboog geleidelijk aan minder gebruikt als wapen, maar steeds meer voor folklore, ontspanning en wedstrijden.Wilt u meer weten over het gilde of wilt u graag reserveren voor een workshop, contacteer ons dan via: info@debuitenman.nl
De kosten zijn voor groepen vanaf 8 personen € 10.00 en hierbij zit bij aankomst een kopje koffie met plak cake en een drankje onder de wedstrijd inbegrepen.
Het geheel duurt ongeveer 2 uur en het gildeterrein is te voet door het zandpad op 1 km afstand te bereiken.